Data analyseren die je zelf hebt verzameld

Data analyseren in Power BI die je zelf hebt verzameld? Dat kan!

Er zijn veel apps die afstand, snelheid en veel andere zaken registreren. Sinds 2015 gebruik ik de app “Strava”. Eerst op m’n iPhone en sinds een tijd ook als app op m’n smartwatch, zodat ook de hartslag wordt bijgehouden.

Om de data in Power BI te krijgen kun je het uiteraard exporteren uit Strava en dan als bron gebruiken voor Power BI, maar het is mooier als je een koppeling maakt met Strava zelf.

Dankzij de Strava API en de Power BI custom data connector SDK heeft Kasper van de website “Kasper on BI” een Strava Connector gebouwd.

De volledige beschrijving en de benodigdheden lees je op: https://www.kasperonbi.com/building-the-power-bi-strava-data-connector/

Als je de beschrijving nauwgezet volgt, resulteert dit in een zgn mez-bestand, die je plaatst in de map Custom Connectors.

Vanaf dat moment kun je een verbinding maken:

Als je verbinding hebt gemaakt, dan zie je een tweetal tabellen:

Athlete bevat maar één record: je eigen gegevens.

Activities bevat al je activiteiten. Op basis van die tabel kun je aan de slag gaan om je data te visualiseren en te analyseren.

Het is wel nog handig om een paar zaken toe te voegen. Zo is er bijvoorbeeld een veld dat “gearid” heet. Dat is een numeriek veld dat staat voor een verwijzing naar je schoenen of fiets(en). Zo heb ik sinds 2015 drie paar hardloopschoenen versleten en fiets ik nog steeds op dezelfde mountainbike.

Er is ook een veld “type”. Hierin staat – in mijn geval – of het ‘ride’ of ‘run’ is.

Op basis van de data heb ik in Power BI onderstaand rapport gemaakt. Klik gerust op de jaartallen of op “type”:

Uiteraard kun je ook onderdelen van het rapport in de Power BI app op je iPad, iPhone en zelfs op je Apple-watch bekijken.

Onderstaande afbeelding komt van de Power BI app op een iPhone:

iPhone

En op een Apple-watch ziet het er als volgt uit:

Apple watch

Nieuwsgierig geworden en zelf een Strava-gebruiker? Reageer dan op deze blog!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *