Een dashboard voor nettowinst en omzet in Power BI

Op de website van datadump.nl staat iedere maand een opdracht die betrekking heeft op data en het visualiseren ervan: ‘Transformation Tuesday’. Een leuke uitdaging als je wilt oefenen met datavisualisatie. In september ging deze opdracht over omzet, (netto)winst, enz. Bij de oplossing die ik heb bedacht, heb ik de focus gelegd op de nettowinst (netprofit) en de omzet  (revenue). Omzet heb ik in de overzichten realisatie genoemd. In mijn visualisatie heb ik de nettowinst/realisatie vergeleken met de begroting en met vorig jaar (LY = Last Year/Previous Year).

Revenue is the total amount of income generated by the sale of goods or services related to the company’s primary operations. Profit, typically called net profit or the bottom line, is the amount of income that remains after accounting for all expenses, debts, additional income streams and operating costs (bron: https://www.investopedia.com).

De indeling

Bovenaan heb ik een datumselectie toegepast. Niet met de standaard-slicer in Power BI desktop, maar met een slicer, die ik via de Marketplace heb gevonden:

Bij de matrix heb ik zowel bij de nettowinst als bij de realisatie kolommen toegevoegd. De ene vergelijkt de nettowinst met de begroting en de andere maakt de vergelijking tussen dit jaar en vorig jaar. Met behulp van een voorwaardelijke opmaak wordt bij een positief resultaat groen weergegeven; anders wordt rood getoond.

De lijngrafiek heb ik ook per kwartaal weergegeven. Nettowinst/realisatie in lichtblauw, de begroting in donkerblauw en vorig jaar in paars.

De ‘meters’ eronder hebben dezelfde kleuren. De waarde toont de nettowinst (of realisatie) in lichtblauw. De doelwaarde is de ene keer donkerblauw (als de vergelijking met de begroting wordt gemaakt) en de andere keer paars (als de vergelijking met vorig jaar wordt gemaakt. De maximumwaarde van de meters heb ik berekend door de nettowinst (of de realisatie) te vermenigvuldingen met 1,1.

Tot slot heb ik nog percentages weergegeven die de meters ondersteunen. Dit lijkt standaard bij de meters te horen, maar het zijn aparte visualisaties. Ook deze zijn via de marketplace gevonden:

De inhoud

Inhoudelijk zie je dat 2017 een goed jaar was (zie allereerste afbeelding). Alles kleurt groen en de nettowinst en realisatie is boven begroting en ver boven het vorige jaar.

Het jaar 2018 was nog een beter jaar. Hoewel de realisatie net boven begroting en het vorige jaar bleef is de nettowinst behoorlijk boven begroting/vorig jaar uitgestegen; blijkbaar zijn de kosten laag geweest. In kwartaal 3 is de realisatie (te) laag geweest, maar dit is door de overige kwartalen opgevangen.

2019 was het slechtste jaar (vreemd dat we dat nu al weten, want 2019 is nog niet voorbij). Hoewel de realisatie nog redelijk in de buurt van de begroting/vorig jaar blijft is de nettowinst onder begroting/vorig jaar gebleven.

3 comments

 1. all the time i used to read smaller articles or reviews which also clear their motive, and that is also happening with this piece of writing
  which I am reading here.

  Feel free to surf to my webpage :: Buy CBD

 2. https://bjdkgfsfhidhgvudbfjeguehfwhsfug.com
  Mkfdkfjwsldjeifgheifnkehgjr
  vndkfhsjfodkfc;sjgjdgokrpgkrp
  bndljgoedghoekfpegorig
  fihfowhfiehfoejogtjrir
  Yndkfvhdjkfhke nkfnslkfn klfnklf
  Oljgvkdfkndjvbgdjffsjdnkjdhf

  Nkfhofjeojfoegoero ogeoegfeougeihigoohge igjeigheiogheiogheih giehdgoiehifoehgioheighe hfioeehfieohgeiodgnei hioehgioehfdkhgioehgi eodghioedhgieghiehgeuo
  Nihdigheifjojfieui iihfishfiwsfhiwhfowhfh hfsdfhkdcndjkfhe klchsiofhwifhdvjdnj hkfhsfhifheuhguegheflkhe
  Yfhsfheifhei hfhdfiehfiejfk fjeogjeogj ojgoedjodjvsclksfhszghLhekjb; ;dh jdjvndkjdfjsofjsofjosjfi fojsjdoskfsjfodgjdsghoi sdjfpfgspegjsodjvdhvgisd
  Mfjefjojgidhvshg ihidhgiodhgirhgir hioihgdioghrigrigh ihgiogherihgirodvdks jsdjfsopejfovgjdksjosj joesjfoesjfsj;ifsjg
  Ndjsfhjifekfhekdghior highdiofhidogheioghei gijhgoiehgiehgieh jfiheigheihgioe

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *