Visualisatie en de kunst van het weglaten

Op 9 september schreef Dennis de Kock op datadump.nl een blog over de “range chart”. Een ogenschijnlijk makkelijke opgave: een vijftal items – in dit geval IT-onderwerpen – waarbij per item een score van 1 t/m 10 kan worden gegeven. Het visualiseren ervan lijkt simpel, maar schijn bedriegt. Het is een vrij uitgebreide klus om het in beeld te brengen.

Ik ben met dezelfde data aan de slag gegaan en ik merkte dat er een dimensie bij gehaald moest worden om het eenvoudiger te maken. De scores (Blad1) zijn eigenlijk de feiten. Een dimensie “mogelijke scores” (1 tm 10) heb ik toegevoegd in de Excel-sheet in Blad2.

Door deze toevoeging is het mogelijk om ook de kolommen te laten zien in Power BI.

Als je ervoor kiest om in Power BI bij een matrix op de rijen de onderwerpen van Blad1 te zetten en de kolommen te voorzien van de mogelijke scores uit Blad2, dan ontstaat onderstaand voorbeeld:

Om alle kolommen te laten zien, moet je er voor zorgen dat deze in beeld komen:

Via de “verfrol” zijn de totalen uit te zetten en is de kunst van het weglaten al een beetje begonnen.

Er kan echter nog meer weggelaten worden. Je weet immers dat een score van 7 in de 7e kolom zal belanden, een score van 8 in de 8e kolom, enz.

Zorg er voor dat er zoveel mogelijk wit wordt gemaakt, zodat je geen waardes meer ziet en ga vervolgens naar “Voorwaardelijke opmaak”. Kies daar voor het item “Pictogrammen” en klik op “Geavanceerde besturingselementen”:

Als je er nu voor kiest om alle scores die groter of gelijk zijn aan 1 (en kleiner of gelijk aan 10) een zwart bolletje te geven, ontstaat onderstaand eindresultaat:

Excel

Ook in Excel is dit te visualiseren door de gebruiker een beetje voor de gek te houden:

Excel weergave van een rangechart

Hier is echter een andere kunst van het weglaten toegepast.

Van onderstaande data kun je in Excel een draaitabel/-grafiek te maken:

De draaitabel/grafiek met de onderwerpen en de cijfers

Als je dit doet en je kiest voor een staafgrafiek, dan krijg je ongeveer onderstaand resultaat:

Staafgrafiek

Wat opvalt aan deze grafiek is dat de eindpunten van de staven precies op het punt belanden waar je eigenlijk de waarden (of nog beter: de pictogrammen) wilt tonen.

Als je rechtsklikt op de staven en kiest voor “gegevensreeks opmaken” is er veel aan te passen. Door “Geen opvulling” en “Geen lijn” te kiezen, zullen de staven verdwijnen en ontstaat er een leeg vlak.

Staafgrafiek zonder staven.

Door vervolgens nogmaals rechts te klikken op de inmiddels “verdwenen” staven, kun je ook nog kiezen voor “gegevenslabels opmaken”. De labels zullen verschijnen, maar zullen niet mooi uitgelijnd zijn en bovendien zijn er nog cijfers te zien:

De staafgrafiek zonder staven en met alleen de waarden.

Door de achtergrond én de labels zelf een zwarte kleur te geven en door ook nog de horizontale as “uit te zetten”, krijg je onderstaand resultaat.

De nummering van 1 tm 10 is net buiten de grafiek aangebracht. In mijn geval is dat in cel B28 tm K28 gedaan.

De rangechart in Excel, maar dan anders.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *